Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFERDOSSIER // Een cijfermatige blik op verder studeren bij Limburgse jongvolwassenen

door Koen Snyers

Na de start van het nieuwe schooljaar in het leerplichtonderwijs komt ook de start van het nieuwe academiejaar in het hoger onderwijs dichterbij. Met een nieuw cijferdossier werpen we een cijfermatige blik op verder studeren bij Limburgse jongvolwassenen.

7 september 2023
 

Wat brengt dit cijferdossier in kaart?


In dit dossier over verder studeren bij Limburgse jongvolwassenen kijken we naar de evolutie van het aantal inschrijvingen en studenten hoger onderwijs, naar een indicator voor de participatiegraad aan het hoger onderwijs, naar het aandeel van de inschrijvingen hoger onderwijs aan een universiteit, naar de inschrijvingen in het hoger onderwijs per type opleiding en naar de plek waar Limburgse jongvolwassenen studeren.
 

Een vaststelling: Limburg beent Vlaanderen bijna bij qua participatie aan het hoger onderwijs


Hoeveel procent van de 20-jarigen is student hoger onderwijs? Dat is een indicator voor de participatiegraad van jongeren aan het hoger onderwijs. De keuze voor deze indicator is ingegeven door het feit dat jongvolwassenen die verder studeren, op 20-jarige leeftijd doorgaans zijn ingeschreven in een hogeschool of universiteit.

We stellen vast dat de participatie van Limburgse 20-jarigen aan het hoger onderwijs tussen 2016-2017 en 2021-2022 sterker stijgt dan die van Vlaamse 20-jarigen, in die mate dat de participatiegraad bij Limburgse 20-jarigen (55,8%) in het academiejaar 2021-2022 de participatiegraad bij Vlaamse 20-jarigen (56,2%) bijna heeft bijgebeend.
 

Raadpleeg het cijferdossier online


Je kan dit cijferdossier downloaden via de pagina Dossiers. Wil je verder kijken welke cijfers en statistieken er allemaal beschikbaar zijn over het thema onderwijs op Limburg in cijfers? Dat kan door naar de homepagina van limburg.incijfers.be te surfen en daar voor de themategel onderwijs te kiezen, of op de homepagina rechtsboven verder te klikken naar de databank en daar verder te navigeren in het thema.

Meer weten?


Heb je vragen bij dit cijferdossier? Heb je vragen over Limburg in cijfers? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.