Een ogenblik geduld a.u.b.

DATABANKNIEUWS // Weer heel wat nieuwigheden beschikbaar via limburg.incijfers.be

door Koen Snyers

Er kwamen de voorbije maanden weer heel wat nieuwigheden bij, via limburg.incijfers.be te raadplegen in de interprovinciale databank. Zo zijn bepaalde rapporten nu ook opvraagbaar voor een lager dan gemeentelijk niveau, zo zijn er wijkdashboards beschikbaar voor een aantal thema's en zo is er een nieuw rapport landbouw.

28 juni 2021

Sommige rapporten opvraagbaar op wijkniveau

Er is al enige tijd het rapport buurtgerichte zorg, dat cijfers over verschillende domeinen biedt voor alle statistische sectoren of voor alle wijken van een gemeente.

Verder zijn ook het rapport bevolking en huishoudens, cijfers bevolking opgelijst, cijfers huishoudens opgelijst en het rapport nationaliteit & herkomst al een tijd opvraagbaar voor een statistische sector, een wijk of een deelgemeente. Nieuw is nu dat je ook de steekkaart met kerncijfers op een lager dan gemeentelijk niveau kan opvragen. Elk van deze rapporten opvragen voor een statistische sector, wijk of deelgemeente doe je als volgt: ga naar de rapportenpagina, klik verder naar het thema, kies je rapport en kies dan je gemeente en een vergelijkingsgebied; klik op de wijzig-knop (links bovenaan) en vervolgens op de niveau-knop om een rapport van een statistische sector, wijk of deelgemeente op te vragen; gebruik daarbij het zoekvak om de juiste gebieden te vinden; bij statistische sectoren kan je filteren op gemeente door de niscode van de gemeente in te tikken, bij wijken kan je zoeken op de naam van de gemeente.

Sommige dashboards opvraagbaar op wijkniveau

Er zijn niet alleen steeds meer rapporten beschikbaar op wijkniveau, sinds kort kan je ook voor een aantal thema's kerncijfers in dashboards raadplegen voor een wijk van een gemeente. Er is intussen een wijkdashboard voor volgende thema's: bevolking, huishoudens, nationaliteit & herkomst en wonen. Binnenkort komt daar ook het thema onderwijs nog bij.

Hoe kan je deze wijkdashboards raadplegen? Klik vanop de startpagina van limburg.incijfers.be op een themategel. Zo kom je in het gemeentelijk dashboard terecht. Klik daar bovenaan rechts op "klik verder naar dit thema op wijkniveau", selecteer dan bovenaan je gemeente en kies een wijk. Je zal merken dat wijken enkel zinvolle namen hebben indien er voor de gemeente in kwestie een gedragen wijkindeling is. Anders hebben de wijken een code op basis van de code van de statistische sectoren. Werk je voor een gemeente en wens je dat er ook voor jouw gemeente een gemeentegedragen wijkindeling in de databank komt, met zinvolle namen voor de wijken van je gemeente? Aarzel dan niet om contact te nemen met het team van Data & Analyse via de contactgegevens onderaan.

Nieuw rapport landbouw

Sinds kort is er een gloednieuw rapport beschikbaar voor het beleidsdomein landbouw. Dit rapport geeft de situatie en de evolutie weer van de landbouwsector. Een eerste luik toont een aantal kenmerken van de landbouwsector: hoeveel bedrijven zijn er actief, hoeveel ruimte neemt de landbouwsector in, welke teelten zijn er, hoeveel dieren houden de landbouwers, welke oppervlakte biologische landbouw is er aanwezig en in welke mate verbreden de landbouwers hun activiteiten en inkomen? Een tweede luik behandelt het economisch belang van de land- en tuinbouw, met de situering van deze sector in het agrobusinesscomplex en in de totale economie, plus informatie over aantal bedrijven, omzet, investeringen, toegevoegde waarde en tewerkstelling. Ga naar het rapport landbouw , kies dan het niveau (gemeente of provincie), het gewenste gebied en het vergelijkingsgebied.

Nieuwe cijfers en nieuwe cijferkubussen

De voorbije maanden kwamen er ook nieuwe cijfers en cijferkubussen bij in de interprovinciale databank. Zo is het thema onderwijs verder uitgebreid met cijfers over volwassenenonderwijs. Verder zijn er nu ook afvalcijfers onder het thema klimaat. En er zijn kubussen aan de databank toegevoegd die toelaten gedetailleerde gegevens op te vragen over woongelegenheden, tijdelijke werkloosheid en de loop van de bevolking.

Meer weten?

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws over limburg.incijfers.be? Abonneer je dan, als je dat nog niet deed, op ons nieuws: vul je e-mailadres in, vink "kaarten en cijfers" aan en klik op "inschrijven".