Een ogenblik geduld a.u.b.

DATABANKNIEUWS // Rapport detailhandel in een nieuw kleedje

door Koen Snyers

De rubriek detailhandel in limburg.incijfers.be (en de achterliggende databank) werd uitgebreid met nieuwe cijfers, plus het rapport en het dashboard detailhandel werden vernieuwd. 

22 juni 2022
 

Het rapport: uitgebreider en gedetailleerder


Het vernieuwde rapport detailhandel beschrijft het winkelaanbod en de evolutie daarvan in je gemeente of provincie.

In het rapport vind je niet alleen cijfers over het aantal winkels, hun oppervlakte en hun diversiteit, maar ook over de wijzigende verhouding tussen zelfstandige en ketenwinkels. Nieuw is het hoofdstuk met cijfers over supermarkten.

Het rapport geeft ook zicht op het ruimere handelsaanbod. Handelspanden kunnen immers, naast winkels, ook consumentgerichte diensten (kappers, schoonheidssalons, banken,…) of horeca herbergen. We kijken ook naar de leegstand van handelspanden. Hier behandelen we onder meer de duurtijd van de leegstand.

Tot slot kijken we naar het type winkelgebied. Zo kan een winkel in een centraal winkelgebied liggen, meestal in de kern van een gemeente. Maar, er zijn natuurlijk ook winkels in een shoppingcenter of verspreid in de gemeente. Daarnaast kan een gemeentebestuur zelf een kernwinkelgebied afbakenen, waar een specifiek beleid wordt gevoerd. Ook hier wordt nagegaan welke panden hierin liggen en hoe dat evolueert.
 

Raadpleeg het rapport en de cijfers over detailhandel


Je kan het vernieuwde rapport detailhandel raadplegen en downloaden via de rubriek detailhandel van de Rapportenpagina hier op limburg.incijfers.be. Het rapport is beschikbaar op gemeentelijk en provinciaal niveau. Op de rapportenpagina klik je verder naar het rapport, vervolgens kies je een gebiedsniveau (gemeente of provincie), je selecteert het gewenste gebied plus het gewenste vergelijkingsgebied.

Alle cijfers over detailhandel kan je ook terugvinden in de databank. Kerncijfers over het thema vind je terug in het dashboard detailhandel. Dat bereik je door op de homepagina van limburg.incijfers.be op de tegel detailhandel te klikken en in het dashboard je gemeente en een vergelijkingsgebied te selecteren.
 

Meer weten?


Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws over limburg.incijfers.be? Abonneer je dan, als je dat nog niet deed, op ons nieuws: vul je e-mailadres in, vink "kaarten en cijfers" aan en klik op "inschrijven".