Een ogenblik geduld a.u.b.

DATABANKNIEUWS // Nieuw rapport over duurzame ontwikkelingsdoelen: volg het webinar

door Koen Snyers

Om lokale besturen te ondersteunen bij het onderbouwen van hun beleid is er een nieuw rapport met cijfers over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of de sustainable development goals (SDG). Dit SDG-rapport is vanaf nu online raadpleegbaar voor elke gemeente. Op 7 mei presenteren we dit nieuwe rapport in een webinar.

15 april 2024
 

SDG-rapport online raadpleegbaar voor jouw gemeente


De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG vormen samen een actieplan, aangenomen door de VN, om de armoede in de wereld terug te dringen en de planeet terug op koers richting duurzaamheid te plaatsen. Deze doelen vormen een unieke fusie van twee mondiale agenda’s: duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Ze zijn echter niet enkel een mondiaal, maar ook een lokaal verhaal.

Voor het SDG-rapport maakten we een selectie van indicatoren die gelinkt kunnen worden aan deze doelstellingen en die van toepassing zijn voor de Vlaamse gemeenten. We baseerden ons hierbij op de werkzaamheden van VVSG.

Je kan dit SDG-rapport raadplegen en downloaden via de rubriek duurzaamheid van de Rapportenpagina hier op limburg.incijfers.be. Het rapport is beschikbaar op gemeentelijk niveau. Op de rapportenpagina klik je verder naar het rapport, vervolgens kies je linksboven jouw gemeente en het gewenste vergelijkingsgebied.
 

Volg het webinar over het SDG-rapport op 7 mei


Op dinsdag 7 mei van 11 tot 12 uur is er een webinar over het SDG-rapport via Microsoft Teams. Tijdens dit webinar maak je kennis met het rapport, dat je een schat aan indicatoren en inzichten biedt over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, specifiek voor jouw gemeente:

  • We lichten de doelstellingen toe.
  • We geven een demo van deze interactieve tool die toelaat om in de data van jouw gemeente te duiken.
  • Tijdens een Q&A-sessie krijg je de kans om je vragen over het SDG-rapport te stellen.

Ben je er graag bij? Schrijf je dan in. Inschrijven is gratis en kan tot en met vrijdag 3 mei 2024..
 

Ook nieuw in de databank: rapportering over energiearmoede


Ook nieuw in de databank is de oplijsting van klimaatcijfers in het kader van de rapportering over energiearmoede. Vanaf 2025 zal elke gemeente die het Burgemeestersconvenant ondertekend heeft, verplicht zijn om tweejaarlijks te rapporteren over de voortgang op het vlak van de nieuwe pijler energiearmoede. Om gemeenten zo goed mogelijk te ondersteunen bij dit 'Energy Poverty Assessment', lijsten we in dit nieuwe rapport een aantal cijfers op ter rapportering van energiearmoede. Dit volgt de structuur die door het 'Covenant of Mayors Europe Office', in samenwerking met het 'Joint Research Centre' (JRC) van de Europese Commissie en de 'Energy Poverty Advisory Hub' (EPAH) naar voor wordt geschoven.

Je kan dit rapport online raadplegen en downloaden via de rubriek klimaat van de Rapportenpagina hier op limburg.incijfers.be. Op de rapportenpagina klik je verder naar het rapport en kies je je gebied (een gemeente of een provincie).

Meer weten?


Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws over limburg.incijfers.be? Abonneer je dan, als je dat nog niet deed, op ons nieuws: vul je e-mailadres in, vink "kaarten en cijfers" aan en klik op "inschrijven".