Een ogenblik geduld a.u.b.

DATABANKNIEUWS // Nieuw rapport met mobiliteitscijfers

door Koen Snyers

In het gloednieuwe mobiliteitsrapport vind je de meest recente cijfers over verplaatsingsgedrag, verplaatsingspotentieel, mobiliteitsinfrastructuur en verkeersveiligheid. Je kunt de cijfers opvragen voor elke gemeente of een provincie.

28 maart 2023
 

Een rapport in vier delen


Het eerste deel van het rapport gaat over verplaatsingsgedrag. De focus ligt op de verplaatsing naar het werk, een belangrijk onderdeel van de algemene mobiliteit. We bekijken de pendelbewegingen in het kader van woon-werkverkeer, de schoolpendel en de recente evoluties in duurzaam verplaatsingsgedrag. Ook verplaatsingsgedrag in de vrije tijd komt aan bod.

In een tweede deel lichten we het verplaatsingspotentieel toe. Het gaat dan om de nabijheid van vervoersmiddelen en de kwaliteit en kwantiteit van het publieke mobiliteitsaanbod.

Het derde deel van het rapport gaat over mobiliteitsinfrastructuur: het aantal laadpalen, het aantal meter fietssnelweg (en de kwaliteit ervan) en de nabijheid van mobiliteitsmogelijkheden worden belicht.

In het vierde en laatste deel staan we stil bij verkeersveiligheid of het creëren van een veilige verkeerssituatie. De mate waarin mensen zich veilig voelen in het verkeer, beïnvloedt hun mobiliteit en speelt een rol in hun vervoersmiddelenkeuzes.
 

Raadpleeg het rapport en de mobiliteitscijfers online


Je kan het nieuwe rapport mobiliteit raadplegen en downloaden via de rubriek mobiliteit van de Rapportenpagina hier op limburg.incijfers.be. Het rapport is beschikbaar op gemeentelijk en provinciaal niveau. Op de rapportenpagina klik je verder naar het rapport, vervolgens kies je een gebied en het gewenste vergelijkingsgebied. Alle mobiliteitscijfers kan je ook terugvinden in de databank. Kerncijfers over het thema vind je terug in het dashboard mobiliteit. Dat bereik je door op de homepagina van limburg.incijfers.be op de tegel mobiliteit te klikken en in het dashboard je gemeente en een vergelijkingsgebied te selecteren.
 

Wat is er nog meer nieuw in de databank?
 

In de interprovinciale databank achter limburg.incijfers.be is er nog meer nieuw en geactualiseerd de voorbije periode. Je leest het in de maarteditie van de nieuwsbrief van Provincies in cijfers.
 

Meer weten?


Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws over limburg.incijfers.be? Abonneer je dan, als je dat nog niet deed, op ons nieuws: vul je e-mailadres in, vink "kaarten en cijfers" aan en klik op "inschrijven".