Een ogenblik geduld a.u.b.

DATABANKNIEUWS // Naar een wijkindeling per gemeente in de databank

door Koen Snyers

Samen met de Limburgse gemeenten streven we naar een gedragen wijkindeling voor elke gemeente in de databank. Volgt jouw gemeente het voorbeeld van de 21 Limburgse gemeenten die al hun wijkindeling afbakenden?

18 oktober 2022
 

Van statistische sectoren naar wijken


Om cijfers op een lager dan gemeentelijk niveau weer te geven, gebruiken we in de achterliggende databank achter limburg.incijfers.be het niveau van statistische sectoren als basis. Op basis van een clustering van die sectoren ontwikkelden nu al 21 Limburgse gemeenten een gedragen wijkindeling voor hun gemeente. Voor de andere gemeenten ontwikkelden we zelf een standaardwijkindeling, gebaseerd op de sectorcodes.

Wil jouw gemeente ook een zelf gedefinieerde en gedragen wijkindeling laten integreren in de databank? Dat kan. We bieden elke gemeente de mogelijkheid om, vertrekkend van de bestaande statistische sectoren, in de databank een eigen, gedragen wijkindeling te definiëren. In de projectfiche lees je hoe dit kan.

Wil je meer info hierover? Neem dan contact met ons op. Bied je ons de eigen, gedragen wijkindeling tegen 1 december aan, dan zal ze bij een nieuwe update van de wijkindeling eind dit jaar in de databank verschijnen. Je kan dan alle cijfers die beschikbaar zijn op het niveau van statistische sectoren ook op het niveau van die eigen wijkindeling raadplegen. Een absolute meerwaarde voor analyses op wijkniveau in jouw gemeente.
 

Rapport kerncijfers voor buurtgerichte zorg is een mooi voorbeeld van een rapport met cijfers op wijkniveau


Het rapport kerncijfers voor buurtgerichte zorg biedt cijfers op wijkniveau over je gemeente. Een brede waaier aan cijfers komt aan bod: demografische gegevens, gegevens over huishoudens, cijfers over het woningenaanbod, cijfers over de basisuitrusting in wijken/buurten en cijfers over maatschappelijke kwetsbaarheid.

Als je naar het rapport gaat via de rapportenpagina en daar kiest voor wijken als gewenst gebiedsniveau, dan krijg je het rapport voor alle gedefinieerde wijken van je gemeente. Heeft je gemeente al een gedragen wijkindeling in de databank, dan toont het rapport de wijknamen. Is er nog geen gedragen wijkindeling in de databank, dan krijg je wijkcodes te zien.

Vragen?


Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws over limburg.incijfers.be? Abonneer je dan, als je dat nog niet deed, op ons nieuws: vul je e-mailadres in, vink "kaarten en cijfers" aan en klik op "inschrijven".
Wil je daarnaast ook de maandelijkse nieuwsbrief van provincies.incijfers.be ontvangen? Abonneer je dan op deze pagina.