Een ogenblik geduld a.u.b.

DATABANKNIEUWS // Naar een wijkindeling per gemeente in de databank

door Koen Snyers

Samen met elke Limburgse gemeente streven we naar een gedragen wijkindeling voor elke gemeente in de databank. Je leest er, samen met nieuws over nieuwigheden en actualisaties in de databank, alles over in dit nieuwsbericht.

17 april 2020

Van statistische sectoren naar wijken

Om cijfers op een lager dan gemeentelijk niveau weer te geven, gebruiken we in de databank provincies.incijfers.be het niveau van statistische sectoren als basis. Op basis van een clustering van die sectoren ontwikkelden al 12 Limburgse gemeenten een gedragen wijkindeling voor hun gemeente. Voor de andere gemeenten ontwikkelden we zelf een standaardwijkindeling, gebaseerd op de sectorcodes.

Wil jouw gemeente ook een zelf gedefinieerde en gedragen wijkindeling laten integreren in de databank? Dat kan. We bieden elke gemeente de mogelijkheid om, vertrekkend van de bestaande statistische sectoren, in provincies.incijfers.be een eigen, gedragen wijkindeling te definiëren. In de projectfiche lees je hoe dit kan.

Wil je meer info hierover? Neem dan contact met ons op. Bied je ons de eigen, gedragen wijkindeling de komende maanden aan, dan zal ze tegen het eind van de zomer (bij een nieuwe update van de wijkindeling) in de databank verschijnen. Je kan dan alle cijfers die beschikbaar zijn op het niveau van statistische sectoren ook op het niveau van die wijkindeling raadplegen. Een absolute meerwaarde voor analyses op wijkniveau in jouw gemeente.

Nieuw en geüpdatet in de databank

Graag brengen we je vanaf nu regelmatig op de hoogte van nieuwigheden en actualisaties in de interprovinciale databank. Ziehier een eerste overzicht:

  • Er is een nieuw tabellenrapport bevolking, te raadplegen vanaf het niveau van statistische sectoren.
  • De cijfers over personen met een verhoogde tegemoetkoming naar geslacht en leeftijdsklasse (van het Intermutualistisch Agentschap) zijn uitgebreid  tot op het niveau van statistische sectoren (2017).
  • De variabele minderjarigen met niet-werkende werkzoekende ouder(s) is vanaf nu ook beschikbaar op het niveau van statistische sectoren, voor de periode 2014-2019.
  • In het thema ondernemingen zijn volgende items geactualiseerd: btw-plichtigen (01/01/2019), oprichtingen en stopzettingen (2018) en faillissementen (2019).
  • Ook geactualiseerd zijn de cijfers van gebouwenpark (2019) en gerieflijkheden gebouwen (2018).
  • Cijfers over de integratietegemoetkoming en de inkomensvervangende tegemoetkoming plus het aantal personen erkend door Directie-Generaal Personen met een Handicap zijn geactualiseerd (01/01/2020).
  • Cijfers over verkopen van vastgoed, zowel transacties als mediaanprijzen, zijn geactualiseerd (2018).

Meer weten?

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuws over limburg.incijfers.be? Abonneer je dan, als je dat nog niet deed, op ons nieuws: vul je e-mailadres in, vink "kaarten en cijfers" aan en klik op "inschrijven".
Wil je daarnaast ook de maandelijkse nieuwsbrief van provincies.incijfers.be ontvangen? Abonneer je dan op deze pagina.