Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFERDOSSIER // Zicht op de werkzaamheidsgraad bij Limburgers op beroepsactieve leeftijd

door Koen Snyers

De Vlaamse Arbeidsrekening van het Steunpunt Werk geeft zicht op de werkzaamheidsgraad bij de bevolking op beroepsactieve leeftijd. In een nieuw cijferdossier kijken we naar de evolutie van de werkzaamheidsgraad bij Limburgers op beroepsactieve leeftijd tussen 2007 en 2017. Ook bekijken we verschillen naar leeftijd, geslacht en gemeente.

28 februari 2020

De werkzaamheidsgraad?

De werkzaamheidsgraad geeft weer hoeveel procent van de bevolking op beroepsactieve leeftijd - we nemen de leeftijdsgroep van 20- tot 64-jarigen in aanmerking - effectief aan het werk is. We kijken in dit cijferdossier naar de evolutie van de werkzaamheidsgraad bij 20- tot 64-jarigen tussen 2007 en 2017. Ook bekijken we hoe de werkzaamheidsgraad evolueert bij mannen en vrouwen, plus bij 20- tot 24-jarigen, 25- tot 54-jarigen en 55- tot 64-jarigen. Tot slot belichten we hoe de werkzaamheidsgraad in 2017 verschilt van gemeente tot gemeente.

Enkele bevindingen

De werkzaamheidsgraad bij de Limburgers op beroepsactieve leeftijd steeg tussen 2007 en 2017. Limburg (71,2 %) maakte daarbij een gedeeltelijke inhaalbeweging ten opzichte van Vlaanderen (73,5 %). In de jongste leeftijdscategorie (20- tot 24-jarigen) daalde de werkzaamheidsgraad, bij 25- tot 54-jarigen ging de werkzaamheidsgraad gestaag omhoog, bij de oudste leeftijdscategorie (55- tot 64-jarigen) stellen we een sterke stijging vast. Bij mannen stagneerde de werkzaamheidsgraad, terwijl vrouwen een serieuze inhaalbeweging maakten.
Binnen Limburg zien we dat de werkzaamheidsgraad in 2017 het hoogst is in Nieuwerkerken en Halen, het laagst in Maasmechelen en Genk.

Raadpleeg het cijferdossier online

Je kan dit cijferdossier downloaden via de pagina Dossiers. Wil je kijken welke cijfers en statistieken er nog meer beschikbaar zijn over het thema werken op Limburg in cijfers? Dat kan door naar de homepagina van limburg.incijfers.be te surfen en daar voor het thema werken te kiezen, of op de homepagina rechtstreeks verder te klikken naar de databank.

Meer weten?

Heb je vragen bij dit cijferdossier? Heb je vragen over Limburg in cijfers? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.