Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFERDOSSIER // Het leeftijdsprofiel van de Limburgse bevolking in beeld

door Koen Snyers

Wat is het leeftijdsprofiel van de bevolking in Limburg en de Limburgse gemeenten? Hoe evolueerde dat leeftijdsprofiel tussen 2011 en 2021? En hoe zal het volgens de prognosecijfers evolueren richting 2040? We bekijken het in een nieuw cijferdossier.

26 november 2021

Vier leeftijdsindicatoren samen in een synthesemaat

We brengen in dit cijferdossier het leeftijdsprofiel van de bevolking in Limburg en de Limburgse gemeenten in kaart met behulp van vier leeftijdsindicatoren. Twee indicatoren hebben betrekking op jonge leeftijdsgroepen, twee andere indicatoren hebben betrekking op oude leeftijdsgroepen. Alle vier de indicatoren worden berekend als percentage ten opzichte van de totale bevolking. We bekijken deze indicatoren voor de jaren 2011 en 2021 (met het Rijksregister als bron) en het jaar 2040 (met de bevolkingsprognoses van Statistiek Vlaanderen als bron). We bundelen deze vier indicatoren in een synthesemaat, die ons er zicht op geeft in welke mate de bevolking in een gebied (bv. een gemeente) een jonger of een ouder leeftijdsprofiel heeft dan de bevolking in een vergelijkingsgebied (bv. de provincie).

De Limburgse bevolking evolueerde van een jonger naar een ouder leeftijdsprofiel

De belangrijkste vaststelling uit dit cijferdossier is dat de Limburgse bevolking in de Vlaamse context evolueerde van een jonger leeftijdsprofiel in 2011 naar een ouder leeftijdsprofiel in 2021. Deze trend zet zich verder naar 2040, zo leren de bevolkingsprognoses. 

Het cijferdossier brengt trouwens ook in kaart hoe het leeftijdsprofiel van de bevolking in elke Limburgse gemeente evolueerde tussen 2011 en 2021 en wat de verwachtingen zijn naar 2040.

Raadpleeg het cijferdossier online

Je kan dit cijferdossier downloaden via de pagina Dossiers. Wil je verder kijken welke cijfers en statistieken er allemaal beschikbaar zijn over het thema bevolking op Limburg in cijfers? Dat kan door naar de homepagina van limburg.incijfers.be te surfen en daar voor het thema bevolking te kiezen, of op de homepagina rechtsboven verder te klikken naar de databank en daar verder te navigeren in het thema. Verder is er via deze website ook een gemeentelijk rapport bevolking en huishoudens beschikbaar.

Meer weten?

Heb je vragen bij dit cijferdossier? Heb je vragen over Limburg in cijfers? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.