Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFERDOSSIER // Een synthesemaat op basis van een ruime set van indicatoren geeft zicht op armoede in Limburg

door Koen Snyers

Op 17 oktober is er de jaarlijkse werelddag van verzet tegen armoede. Daarom focussen we in een geactualiseerd cijferdossier op de armoedesituatie in Limburg en in de Limburgse gemeenten. We doen dat met behulp van een synthesemaat voor armoede op basis van vijfentwintig indicatoren. In dit dossier vergelijken we de situatie op basis van de cijfers van 2018 met die op basis van de meest recente cijfers.

11 oktober 2023
 

Naar een synthesemaat voor armoede


Vaak wordt er gekeken naar aparte indicatoren om de aanwezigheid van armoede onder de bevolking te belichten. Een overkoepelende maat ontbreekt. Omdat armoede meer is dan een gebrek aan inkomen en in feite verwijst naar uitsluiting op meerdere levensdomeinen tegelijk, construeerden we een synthesemaat die vijfentwintig armoede-indicatoren bundelt. In de synthesemaat kijken we naar de relatieve aanwezigheid van groepen of fenomenen die wijzen op maatschappelijke kwetsbaarheid op vijf domeinen: inkomen, arbeid, gezin, wonen en onderwijs.
 

Genk, Maasmechelen, Sint-Truiden, Tongeren en Leopoldsburg zijn gemeenten met grootste armoedeproblematiek


In de Vlaamse context scoort Limburg samen met Oost- en West-Vlaanderen gemiddeld qua armoedeproblematiek, terwijl Antwerpen met een grotere armoedeproblematiek worstelt.

In de Limburgse context zijn er vijf gemeenten waar de armoedeproblematiek groter is dan in de hele provincie. In eerste instantie gaat het om Genk en Maasmechelen, die globaal negatiever scoren dan Limburg en op vier of vijf domeinen (veel) negatiever scoren dan Limburg. Leopoldsburg, Sint-Truiden en Tongeren scoren globaal ook negatiever dan Limburg, maar daar is de score negatief voor drie domeinen en gemiddeld voor twee domeinen.

Raadpleeg het cijferdossier online


Je kan dit cijferdossier downloaden via de pagina Dossiers. Wil je verder kijken welke cijfers en statistieken er allemaal beschikbaar zijn over het thema armoede op Limburg in cijfers? Dat kan door naar de homepagina van limburg.incijfers.be te surfen en daar voor het thema welvaart & armoede te kiezen, of op de homepagina rechtsboven verder te klikken naar de databank en daar verder te navigeren in het thema. Verder is er via deze website ook een gemeentelijk rapport armoede beschikbaar.
 

Meer weten?


Heb je vragen bij dit cijferdossier? Heb je vragen over Limburg in cijfers? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.