Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFERDOSSIER // Een cijfermatige blik op bepaalde facetten van het wonen in Limburg

door Koen Snyers

Gegevens uit het Kadaster, gekoppeld aan gegevens uit het Rijksregister, geven niet alleen zicht op de woongelegenheden en tal van kenmerken daarvan, maar ook op kenmerken van de bewoners van die woongelegenheden. In dit cijferdossier belichten we met behulp van deze cijfers bepaalde facetten van het wonen in Limburg en de Limburgse gemeenten.


3 september 2024
 

Korte inhoud


Een eerste set van indicatoren verwijst naar het eigenaar versus huurder zijn van de huishoudens die een woongelegenheid bewonen. We kijken eerst hoeveel procent van de huishoudens (met gekende bewoningstitel) een eigenaarswoning dan wel een huurwoning bewoont. Vervolgens belichten we wat de verhouding eigenaar - huurder is naargelang het gezinstype en de leeftijd van het gezinshoofd.

Een tweede set van indicatoren werpt een blik op de woongelegenheden met woonfunctie naargelang het woningtype. We onderscheiden daarbij individuele woningen (huizen, hoeves, handelshuizen, kastelen, noodwoningen en pastories), appartementen (in appartementsgebouwen of delen ervan, buildings, kamers en studio's) en collectieve woningen (in kloosters, rusthuizen, weeshuizen en welzijnsgebouwen).

In een derde set van indicatoren bekijken we de woongelegenheden naar bouwjaar en/of wijzigingsjaar. We inventariseren om te beginnen de oudere woongelegenheden: woongelegenheden gebouwd vóór 1983 (zonder gekende wijzigingen). Recentere woongelegenheden inventariseren we zowel globaal (woongelegenheden gebouwd en/of gewijzigd sinds 2001 ) als in deelindicatoren (woongelegenheden gebouwd en/of gewijzigd van 2001 t.e.m. 2010, van 2011 t.e.m. 2020 en sinds 2021).
 

Enkele vaststellingen


We halen enkele opvallende vaststellingen uit de cijfers. Limburg is de Vlaamse provincie met procentueel het hoogste aandeel gezinnen wonend in een eigen woning. Verder zijn eenoudergezinnen het minst vaak eigenaar van een woning. Het percentage eigenaars onder gezinshoofden stijgt dan weer recht evenredig met de leeftijd. Tot slot is Limburg de provincie met het laagste aandeel appartementen en het laagste aandeel oudere woningen van heel Vlaanderen.
 

Raadpleeg het cijferdossier online


Je kan dit cijferdossier downloaden via de pagina Dossiers. Wil je kijken welke cijfers en statistieken er allemaal beschikbaar zijn over het thema wonen op Limburg in cijfers? Dat kan door naar de homepagina van limburg.incijfers.be te surfen en daar voor het thema wonen te kiezen, of op de homepagina rechtsboven verder te klikken naar de databank.
 

Meer info?


Heb je vragen bij dit cijferdossier? Heb je vragen over Limburg in cijfers? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.