Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFERDOSSIER // Een cijfermatig zicht op de werkzaamheidsgraad bij Limburgers op beroepsactieve leeftijd

door Koen Snyers

Een nieuw cijferdossier belicht de evolutie van de werkzaamheidsgraad bij de bevolking op beroepsactieve leeftijd. Globaal stijgt die werkzaamheidsgraad bij Limburgers op beroepsactieve leeftijd tussen 2009 en 2019, in die mate dat Limburg een gedeeltelijke inhaalbeweging maakt ten opzichte van Vlaanderen. We bekijken in dit cijferdossier ook de verschillen naar leeftijd, geslacht en gemeente.

20 april 2022

De werkzaamheidsgraad als indicator

De werkzaamheidsgraad geeft weer hoeveel procent van de bevolking op beroepsactieve leeftijd - we nemen de leeftijdsgroep van 20- tot 64-jarigen in aanmerking - effectief aan het werk is. De cijfers van het aantal werkenden betreffen steeds het jaargemiddelde. Dit wordt berekend als het gemiddelde van de vier kwartaalgemiddelden. Het kwartaalgemiddelde is het gemiddelde van de laatste dag van het voorgaande en het betreffende kwartaal.

We kijken in dit cijferdossier naar de evolutie van de werkzaamheidsgraad bij 20- tot 64-jarigen tussen 2009 en 2019. Ook bekijken we hoe de werkzaamheidsgraad evolueert bij 20- tot 24-jarigen, 25- tot 54- jarigen en 55- tot 64-jarigen, plus bij mannen en vrouwen. Tot slot belichten we hoe de werkzaamheidsgraad tussen 2009 en 2019 evolueerde in de Limburgse gemeenten.

Raadpleeg het cijferdossier online

Je kan dit cijferdossier downloaden via de rubriek werken op de pagina Dossiers. Wil je verder kijken welke cijfers en statistieken er allemaal beschikbaar zijn over het thema werken? Dat kan door naar de homepagina van limburg.incijfers.be te surfen en daar voor het thema werken te kiezen, of op de homepagina rechtsboven verder te klikken naar de databank en daar verder te navigeren in het thema. Verder is er via deze website ook een gemeentelijk rapport dat een oplijsting maakt van economische cijfers.

Meer weten?

Heb je vragen bij dit cijferdossier? Heb je vragen over Limburg in cijfers? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.