Ruim een kwart van de oppervlakte in Limburg wordt ingenomen door bomen. Limburg is daarmee, net voor Antwerpen, de Vlaamse provincie met procentueel de grootste oppervlakte bomen.
18 mei 2022
De Bodembedekkingskaart (BBK) van 2018 is een geografische raster-dataset die de bodembedekking in Vlaanderen weergeeft. Deze kaart kan je gebruiken voor analyses rond bodembedekking, ruimtegebruik of bodemgebruik in Vlaanderen. Op basis van de legendeklassen van deze kaart werd - per geografisch gebied (vanaf het niveau van statistische sectoren) - onder meer de oppervlakte van bomen afgeleid. We focussen in dit cijfer van de week op de oppervlakte van bomen, als percentage t.o.v. de totale oppervlakte.
De aanwezigheid van bomen is belangrijk voor het klimaat en de leefomgeving. Bomen zorgen voor zuivering van de lucht (fijn stof), ze helpen het tekort aan zuurstof aanvullen en de hoeveelheid koolstofdioxide inperken, ze zorgen voor reflectie van het zonlicht, ze zorgen voor schaduw en afkoeling, ze voorkomen overmatige verdamping en droogte, ze verhogen de biodiversiteit van onze leefomgeving, plus ze dragen bij tot een beter gevoel, minder stress en snellere genezing voor mensen.
In 2018 nemen bomen in Limburg 26,5% van de totale oppervlakte in. Dat is iets meer dan in de provincie Antwerpen (26,1%). Vlaams-Brabant (21,1%) volgt daar wat achter, terwijl de oppervlakte bomen in Oost-Vlaanderen (13,1%) en West-Vlaanderen (7,1%) beduidend lager ligt. In heel Vlaanderen nemen bomen 18,1% van de oppervlakte in.
Zutendaal (59,7%) en As (55,5%) zijn de twee Limburgse gemeenten met procentueel veruit de grootste oppervlakte bomen. Scoren hoger dan Limburg wat de oppervlakte bomen betreft: Genk (42,5%), Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Tessenderlo, Oudsbergen, Ham, Beringen, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Maasmechelen, Lommel en Zonhoven (33,1%). Geografisch gezien vormen deze boomrijke gemeenten een gordel van gemeenten van het noordwesten via het westen naar het oosten van de provincie.
Gemeenten met procentueel een (veel) kleinere oppervlakte bomen dan Limburg situeren zich, op de noordelijke gemeenten Bree en Kinrooi na, allemaal in de zuidelijke helft van de provincie. Gingelom (4,8%) en Riemst (5,3%) hebben, op het kleine Herstappe (2,4%), na veruit de kleinste oppervlakte bomen.