De verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering geldt als een belangrijke indicator voor inkomensarmoede. Kijken we naar het percentage 75-plussers met een verhoogde tegemoetkoming, dan is dat in Limburg hoger dan in heel Vlaanderen.
11 mei 2023
De verhoogde tegemoetkoming, ook wel voorkeursregeling genoemd, is voorzien in de ziekteverzekering om de gezondheidszorg goedkoper te maken voor de rechthebbenden: minder remgeld, lager plafondbedrag voor de maximumfactuur,...
Sinds 2014 zijn de voorwaarden om recht te hebben op de verhoogde tegemoetkoming, gewijzigd. Sinds dat jaar kan de verhoogde tegemoetkoming op twee manieren verkregen worden:
Het aantal personen met een verhoogde tegemoetkoming wordt vaak gebruikt als maat voor het aantal personen met een laag inkomen. Het is dus een belangrijke indicator voor inkomensarmoede.
In dit cijfer van de week focussen we op de evolutie van het percentage 75-plussers met een verhoogde tegemoetkoming tussen 2014 en 2021. We krijgen op die manier een indicatie van inkomensarmoede bij de oudere bevolking.
Tussen 2014 en 2021 zien we een dalende trend in het percentage 75-plussers met een verhoogde tegemoetkoming over heel Vlaanderen. In Limburg daalde dit cijfer in die periode van 45,6% tot 37,3%, in heel Vlaanderen van 39,0% tot 34,0%.
In 2021 heeft Limburg (37,3%), op West-Vlaanderen na (41,9%), het hoogste percentage 75-plussers met een verhoogde tegemoetkoming van heel Vlaanderen. In Vlaams-Brabant (26,1%), Antwerpen (30,5%) en Oost-Vlaanderen (34,7%) ligt dit aandeel beduidend lager.
In Heers (51,5%), Nieuwerkerken (51,3%) en Hoeselt (46,4%) is het percentage 75-plussers met een verhoogde tegemoetkoming in 2021 veel hoger dan in heel Limburg. In zeventien andere gemeenten ligt dat percentage hoger dan in heel Limburg: Kortessem (44,4%), Halen, Lummen, Peer, Wellen, Riemst, Alken, Borgloon, Herk-de-Stad, Bocholt, Bree, Beringen, Sint-Truiden, Kinrooi, Oudsbergen, Dilsen-Stokkem en Bilzen (40,0%).
Als we kijken naar de geografische spreiding van deze gemeenten met een hogere inkomensarmoede onder ouderen, dan gaat het om gemeenten in het zuiden, westen en noordoosten van de provincie.