Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // In welke gemeenten is de bebouwingsgraad het hoogst?

door Koen Snyers

Hoeveel procent van de ruimte is ingenomen door gebouwen? De bebouwingsgraad in heel Limburg bedraagt 4,1%, maar hoe zit dat in jouw gemeente?

13 februari 2020

De bebouwingsgraad stijgt

De bebouwingsgraad op basis van het Grootschalig Referentiebestand (GRB) geeft zicht op het procentueel aandeel van de ruimte, ingenomen door gebouwen (los van de functie van die gebouwen).

Tussen 2014 en 2018 gaat de bebouwingsgraad zowel in Limburg (van 3,7% naar 4,1%) als in Vlaanderen (van 4,8% naar 5,1%) in stijgende lijn. In 2018 is de bebouwingsgraad in heel Vlaanderen één procentpunt hoger dan in Limburg.

Genk en Hasselt zijn de steden met de hoogste bebouwingsgraad

Binnen Limburg verschilt de bebouwingsgraad van gemeente tot gemeente. De centrumsteden Genk (8,4%) en Hasselt (6,9%) hebben de hoogste bebouwingsgraad. Ook in Leopoldsburg (6,7%), Heusden-Zolder (6,0%), Beringen (5,7%), Zonhoven (5,4%), Alken (5,3%) en Pelt (5,0%) bedraagt de bebouwingsgraad 5% of meer. Op Pelt na vormen deze gemeenten met een hoge bebouwingsgraad een regio van aan elkaar grenzende gemeenten in de buik van de provincie.

Gemeenten met de laagste bebouwingsgraad (minder dan 2,0%) situeren zich in het zuiden van de provincie: Voeren (1,2%), Gingelom (1,7%) en Heers (ook 1,7%).

Check het cijfer van de week in de databank