Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Hoe zit het met het aanbod voor kinderopvang in Limburg?

door Koen Snyers

Per 100 baby's en peuters telt Limburg minder opvangplaatsen dan Vlaanderen, per 100 kinderen op basisschoolleeftijd telt onze provincie meer opvangplaatsen dan Vlaanderen.

24 november 2020

Het aantal opvangplaatsen per 100 kinderen groeit

Om te beginnen deze nuance: in de cijfers zitten alleen de vergunde plaatsen vervat. Vooral bij de buitenschoolse opvang kunnen de cijfers dan ook een onderschatting zijn van het reële aanbod.
Wat het jaar 2020 betreft (cijfer van 31 december 2019) zien we dat er in Limburg 39,3 opvangplaatsen zijn per 100 baby's en peuters. Dat is minder dan in Vlaanderen (44,4). Ook op dat moment telt Limburg 10,4 opvangplaatsen per 100 kinderen op basisschoolleeftijd. Dat is meer dan in Vlaanderen (6,6). De opvang voor baby's en peuters is dus minder sterk uitgebouwd in Limburg dan in Vlaanderen, de buitenschoolse opvang dan weer sterker.

Het aanbodcijfer van beide soorten kinderopvang groeide tussen 2015 en 2020, zowel in Limburg als in Vlaanderen. Kijken we naar de cijfers van Limburg: een groei van 35,2 tot 39,3 opvangplaatsen per 100 baby's en peuters en een groei van 9,7 tot 10,4 opvangplaatsen per 100 kinderen op basisschoolleeftijd.

Het kinderopvangaanbod is niet in elke gemeente even sterk uitgebouwd

Er zijn grote verschillen tussen de gemeenten - het kleine Herstappe laten we buiten beschouwing - in de uitbouw van het kinderopvangaanbod. Dat blijkt onder meer uit het feit dat het aantal opvangplaatsen per 100 baby's en peuters varieert tussen 24,4 (Maasmechelen) en 62,9 (Nieuwerkerken), terwijl het aantal opvangplaatsen per 100 kinderen op basisschoolleeftijd varieert tussen 0,0 (Gingelom en Riemst) en 30,6 (Alken). Ter nuancering: in de praktijk organiseren Gingelom en Riemst wel buitenschoolse opvang.

Per 100 baby's en peuters zijn er minder kinderopvangplaatsen dan in de hele provincie in volgende gemeenten: Maasmechelen, Zutendaal, Dilsen-Stokkem, Heers, Houthalen-Helchteren, Bilzen, Halen, Bocholt, Ham en Hamont-Achel. Per 100 kinderen op basisschoolleeftijd zijn er (veel) minder plaatsen voor buitenschoolse opvang dan in de hele provincie in volgende gemeenten: Gingelom, Riemst, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen, Sint-Truiden, Ham, Lommel, Voeren, Dilsen-Stokkem, Genk, Beringen, Lanaken en Wellen.

Check het cijfer van de week in de databank