Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Hoe evolueerde de oppervlakte voor bedrijvigheid in Limburg?

door Koen Snyers

Hoeveel procent van de bebouwde oppervlakte in Limburg is oppervlakte voor bedrijvigheid en hoe evolueerde dat cijfer? Dat leren we uit de statistieken van de bodembezetting van het kadaster.

29 januari 2021

In Limburg is er procentueel meer oppervlakte voor bedrijvigheid dan in heel Vlaanderen

De statistieken van de bodembezetting uit het kadaster (bron: StatBel) omvatten onder meer de oppervlakte voor bedrijvigheid. De oppervlakte voor bedrijvigheid is een onderdeel van de bebouwde oppervlakte en omvat de oppervlakte van percelen met ambachts- en industriegebouwen, opslagruimten, kantoorgebouwen en gebouwen met handelsbestemming. We bekijken hoeveel procent van de bebouwde oppervlakte ingenomen wordt door bedrijvigheid.

In Limburg ligt het percentage van de bebouwde oppervlakte dat ingenomen wordt door bedrijvigheid, hoger dan in heel Vlaanderen: in 2019 ging het om 17,3% in Limburg versus 15,8% in Vlaanderen. Tussen 1999 en 2019 lag het cijfer van Limburg elk jaar hoger dan dat van heel Vlaanderen. In Limburg was het percentage bebouwde oppervlakte voor bedrijvigheid in die periode het hoogst in het jaar 1999 (18,2%), het laagst in het jaar 2008 (16,7%). Sinds 2008 ging het cijfer in Limburg dan weer licht de hoogte in. In heel Vlaanderen stellen we een licht dalende trend vast voor de hele periode 1999-2019.

Een groot verschil tussen gemeenten onderling

Het percentage bebouwde oppervlakte dat ingenomen wordt door bedrijvigheid in Limburg verschilt heel sterk van gemeente tot gemeente: in 2019 varieerde het tussen 1,0% (in het kleine Herstappe) en 35,3% (in centrumstad Genk).

Genk (35,3%) en Tessenderlo (32,0%) zijn de twee gemeenten met veruit het hoogste aandeel bebouwde oppervlakte voor bedrijvigheid. Ook Lommel (22,8%), Bree (22,6%), Maasmechelen (21,9%), Dilsen-Stokkem (21,6%) en Pelt (21,3%) scoren hoger dan het Limburgs gemiddelde. In het kleine Herstappe (1,0%), maar ook in de gemeenten Leopoldsburg (4,1%), Heers (4,9%), Voeren (5,0%) en Hechtel-Eksel (5,6%) is het percentage bebouwde oppervlakte voor bedrijvigheid veel lager dan in heel Limburg.

Check het cijfer van de week in de databank