Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Heel wat leerlingen volgen secundair onderwijs in een andere gemeente dan hun woonplaats

door Koen Snyers

Hoeveel procent van de leerlingen secundair onderwijs die in een gemeente wonen, wijken voor het volgen van secundair onderwijs uit naar een andere gemeente dan hun woonplaats? Dat verschilt sterk van gemeente tot gemeente.

20 februari 2020

Gedwongen uitstroom uit gemeenten zonder aanbod secundair onderwijs

In elf Limburgse gemeenten is er geen aanbod secundair onderwijs. Alle jongeren uit deze gemeenten (lees: 100%) zijn dus genoodzaakt om voor het volgen van secundair onderwijs naar een andere gemeente dan hun woonplaats uit te wijken. Het gaat om jongeren uit de gemeenten Zutendaal, Wellen, Riemst, Nieuwerkerken, Heers, Ham, Halen, Gingelom, As, Alken en Herstappe.

Ook meer dan drie kwart uitstroom in zes andere gemeenten

Ook in zes andere gemeenten wijkt meer dan drie kwart van de leerlingen secundair onderwijs uit naar een andere gemeente om onderwijs te volgen. Het gaat om Hamont-Achel (75,3%), Kinrooi (83,6%), Hoeselt (84,9%), Bocholt (87,4%), Oudsbergen (95,4%) en Kortessem (97,0%). Dat heeft te maken met een eerder beperkt aanbod secundair onderwijs in deze gemeenten.

Laagste uitstroom van leerlingen in zes gemeenten, vooral in zuidelijke helft van de provincie

In Hasselt (18,9%) is de stroom van leerlingen secundair onderwijs naar een school in een andere gemeente het laagst. Ook in Sint-Truiden (19,3%), Tongeren (19,9%) en Genk (21,0%) schommelt dit aandeel rond de één op de vijf. In Herk-de-Stad (29,0%) en Lommel (29,5%) gaat het om iets minder dan drie op de tien. In deze zes gemeenten, op Lommel na gelegen in de zuidelijke helft van de provincie, loopt de grote meerderheid van de leerlingen secundair onderwijs dus school in de eigen gemeente.

Check het cijfer van de week in de databank