Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Gemiddeld E-peil van nieuwbouwwoningen bedraagt 41 in Limburg

door Koen Snyers

In 2020 bedraagt het gemiddeld E-peil van afgewerkte nieuwbouwwoningen van de laatste drie jaar 41 in Limburg. In heel Vlaanderen bedraagt het in dat jaar 42.

13 oktober 2021

Het E-peil geeft een beeld van de energieprestatie van de woning

Om een inschatting te maken van het energieverbruik van nieuwbouwwoningen, wordt gebruik gemaakt van de energienormen opgelegd voor nieuwbouw (of gelijkwaardig). Deze normen worden EPB-eisen genoemd. Dit zijn de eisen op het vlak van energieprestaties en binnenklimaat, meer bepaald isolatie, ventilatie en energiezuinigheid. Komend van een verwacht E-peil van 100 in 2006, wordt tegen 2021 opgelegd dat alle nieuwe gebouwen het niveau bijna-energieneutraal (BEN) bereiken, een E-peil van 30.

Het E-peil geeft dus een beeld van de energieprestatie van de woning zelf. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning (los van verbruik, verlichting, toestellen en gedrag).

Het gemiddeld E-peil van alle afgewerkte nieuwbouwwoningen wordt elk jaar berekend voor de laatste drie jaar. Het wordt berekend op basis van de EPB-aangiften van afgewerkte woningen.

Sterke daling van gemiddeld E-peil van nieuwbouwwoningen in heel Vlaanderen

Tussen 2012 en 2020 zien we dat het gemiddeld E-peil van afgewerkte nieuwbouwwoningen sterk gedaald is, zowel in Limburg (van 76 naar 41) als in heel Vlaanderen (van 77 naar 42). In 2012 scoorde Limburg samen met Antwerpen en Oost-Vlaanderen het laagst (lees: meest gunstig). In 2020 bekleedt Limburg samen met Oost-Vlaanderen de tweede plaats na Vlaams-Brabant (39).

Waar in Limburg is het gemiddeld E-peil het laagst en het hoogst?

In 2012 was het gemiddeld E-peil van afgewerkte nieuwbouwwoningen het laagst (lees: meest gunstig) in Herk-de-Stad, Zonhoven, Diepenbeek, Peer en Lommel, met allemaal 70 als gemiddeld E-peil. In 2020 vinden we alleen Peer en Zonhoven nog terug in dit lijstje van gemeenten met een veel lager gemiddeld E-peil dan Limburg: Peer (30), Gingelom (31), As (32), Zonhoven (32), Halen (32) en Hechtel-Eksel (34).

In 2012 had Tongeren (83) een veel hoger (lees: veel minder gunstig) gemiddeld E-peil van nieuwbouwwoningen dan Limburg. Dat gemiddeld E-peil was in dat jaar hoger dan Limburg en variërend tussen 81 en 78 in volgende gemeenten: Halen, Maasmechelen, Bree, Hoeselt, Genk, Leopoldsburg, Hasselt, Hamont-Achel, Maaseik en Oudsbergen. In 2020 is het gemiddeld E-peil van nieuwbouwwoningen veel hoger dan Limburg in Zutendaal (53), Tongeren (49) en Leopoldsburg (48). Scoren hoger dan Limburg in dat jaar, variërend tussen 46 en 43: Heers, Maasmechelen, Hasselt, Riemst, Lanaken, Genk en Borgloon.

Check het cijfer van de week in de databank