Hoeveel procent van de openbare verlichting is LED-verlichting? We kijken naar de 'verleddingsgraad' op provinciaal en gemeentelijk niveau.
7 sepember 2021
Lokale besturen investeren volop in de ‘verledding’ van de openbare verlichting. Vele gemeenten doen hiervoor beroep op netbeheerder Fluvius, die instaat voor het beheer van de installaties voor openbare verlichting. We kijken bij deze editie van het cijfer van de week naar het percentage van de openbare verlichting dat LED-verlichting is. De meest recente cijfers komen van Fluvius en zijn van het jaar 2020.
In 2020 bedraagt de 'verleddingsgraad' van de openbare verlichting in heel Vlaanderen 19,3%. Oost-Vlaanderen (24,0%) en Antwerpen (20,0%) scoren hoger, de andere provincies lager. Limburg hinkt achterop in de Vlaamse context en bekleedt de laatste plaats met slechts 14,8% LED-verlichting.
Tussen 2019 en 2020 is de verleddingsgraad van de openbare verlichting in Limburg toegenomen met 6,4 procentpunten. Daarmee bekleedt Limburg samen met West-Vlaanderen de tweede plaats na Vlaams-Brabant, waar de verleddingsgraad op een jaar tijd toenam met 7,7 procentpunten.
Vergeleken met Limburg (14,8%) is het percentage LED-verlichting op openbare plaatsen in 2020 veel hoger in Nieuwerkerken (25,8%), Gingelom (24,3%) en Alken (22,0%). Ook nog hoger dan Limburg scoren deze gemeenten: Maasmechelen (21,9%), Dilsen-Stokkem, Hoeselt, Wellen, Heers, Kortessem, Riemst, Tongeren, Genk, Lanaken en Zutendaal (17,7%).
In welke gemeenten is er nog het meest werk aan de winkel op het vlak van 'verledding' van de openbare verlichting? Herstappe (0,0%), Hechtel-Eksel (5,1%), Pelt (7,3%) en As (7,4%) hebben procentueel veel minder LED-verlichting op openbare plaatsen dan Limburg.