Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Benuttingsgraad van daken voor zonnepanelen in Limburg bedraagt 6,6%

door Koen Snyers

Hoeveel procent van het potentieel vermogen voor zonnepanelen op daken wordt er benut? In heel Limburg is dat 6,6%. Hoe zit dat in jouw gemeente?

5 maart 2020

Benuttingsgraad van daken voor zonnepanelen?

In welke mate worden bruikbare daken benut voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen? Cijfers van het Vlaams Energieagentschap maakten hiervan een schatting op 31 maart 2018. Als noemer van de indicator "benuttingsgraad van daken voor zonnepanelen" wordt gekeken naar het totale potentiële vermogen op bruikbare daken, dit zijn dakdelen waar de opgemeten zonnestraling groter is dan 1.000 kWh//m²/j. Als teller van de indicator wordt gekeken naar het geplaatst vermogen, verminderd met de vermogens van de gekende installaties van minimum 750 kWh die op de grond geplaatst zijn (op basis van cijfers van de netbeheerders tot 31 maart 2018). De teller gedeeld door de noemer maal honderd geeft de procentuele benuttingsgraad van daken voor zonnepanelen.

Limburg is de best scorende Vlaamse provincie, terwijl Dilsen-Stokkem, Heusden-Zolder en Lommel de best scorende gemeenten zijn

Limburg scoort met 6,6% het best van alle Vlaamse provincies wat de benuttingsgraad van daken voor zonnepanelen betreft. De vier andere provincies zitten daar ruim onder en voor heel Vlaanderen bedraagt de benuttingsgraad 4,4%.

Op gemeentelijk niveau scoren Dilsen-Stokkem (10,5%), Heusden-Zolder (10,0%) en Lommel (8,8%) veel hoger dan gemiddeld. Ook Oudsbergen, Hechtel-Eksel, Nieuwerkerken, Diepenbeek en Lummen scoren nog hoger dan gemiddeld.
Herstappe (1,0%), Heers (3,3%), Tongeren (4,4%) en Hamont-Achel (4,5%) bevinden zich aan het andere uiteinde van het spectrum, met een veel lagere benuttingsgraad dan gemiddeld. Een tiental andere gemeenten scoort ook nog lager dan gemiddeld.

Check het cijfer van de week in de databank