Lokale besturen investeren in het verLEDden van hun openbare verlichting. LED-verlichting gaat immer langer mee en het verbruik ervan is lager. Op zeven jaar tijd klom de verLEDdingsgraad in Limburg naar 25,1%.
9 september 2022
Verlichting wordt opgedeeld in klassieke verlichting en LED-verlichting. LED-lampen hebben een aanzienlijk langere levensduur, ze verbruiken veel minder energie dan klassieke verlichting en ze zijn dus veel beter voor het milieu. Daarom investeren lokale besturen volop in de verLEDding van de openbare verlichting. Het merendeel van de gemeenten doet hiervoor beroep op netbeheerder Fluvius, die instaat voor het beheer van de openbare verlichtingsinstallaties en de cijfers over de verLEDding ter beschikking stelt.
We kijken in dit cijfer van de week naar de verLEDdingsgraad van de openbare verlichting: hoeveel procent van alle verlichtingstoestellen zijn LED-verlichtingstoestellen? In de cijfers zitten alle installaties voor openbare verlichting, onder meer ook een aantal meer specifieke installaties ter verlichting van monumenten of gebouwen. Niet mee opgenomen zijn de installaties openbare verlichting van gewestwegen en autosnelwegen die door het Agentschap Wegen en Verkeer beheerd worden.
Tussen 2014 en 2021 zien we de verLEDding van de openbare verlichting sterk toenemen: in Limburg van 1,0% naar 25,1%, in heel Vlaanderen van 0,7% naar 28,3%. Tussen 2020 en 2021 haalt Limburg wat van de achterstand op heel Vlaanderen in: in 2020 bedroeg de achterstand nog 4,5 procentpunten, in 2021 slechts 3,2 procentpunten.
In 2021 is dus al een kwart van de openbare verlichting in Limburg (25,1% om precies te zijn) LED-verlichting. Niet alleen in heel Vlaanderen ligt dat percentage hoger (28,3%), maar ook in de vier andere Vlaamse provincies, met Oost-Vlaanderen (32,8%) als ware koploper.
Sint-Truiden is met een verLEDdingsgraad van 63,8% de absolute koploper in Limburg. De gemeente scoort hiermee als enige veel hoger dan het Limburgse cijfer. Zes gemeenten scoren hoger dan Limburg: Gingelom (38,4%), Zonhoven (37,5%), Nieuwerkerken (36,4%), Wellen (36,3%), Houthalen-Helchteren (34,3%) en Heers (32,2%).
Veertien gemeenten doen het minder goed dan Limburg, met een verLEDdingsgraad die varieert tussen 9,4% (Kinrooi) en 18,6% (Zutendaal). Het gaat om Kinrooi, Tessenderlo, Bree, Hechtel-Eksel, Pelt, Ham, Leopoldsburg, Maaseik, Herstappe, As, Lummen, Beringen, Oudsbergen en Zutendaal.