Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Aantal kandidaat-huurders van sociale woning neemt sterk toe in Limburg

door Koen Snyers

Tussen 2013 en 2022 steeg het aantal kandidaat-huurders van een sociale woning in Limburg sterk, zelfs heel wat sterker dan het aantal sociale huurwoningen steeg.

20 februari 2023
 

Aantal en aandeel kandidaat-huurders van sociale woning nemen sterker toe dan aantal en aandeel sociale woningen


Tussen 2013 en 2022 steeg het aantal sociale huurwoningen in Limburg van 19.935 tot 23.172. Dat is een toename met 16,2%, sterker dan in heel Vlaanderen (+13,2%). In dezelfde periode nam het aantal kandidaat-huurders in onze provincie toe van 13.484 tot 21.256. Dat is een stijging met maar liefst 57,6%, evenwel een minder sterke stijging dan in heel Vlaanderen (+70,6%).
We stellen dus vast dat het aanbod van sociale huisvesting groeit, maar dat deze groei niet volstaat om het aantal kandidaat-huurders te doen dalen. Integendeel, het aantal kandidaat-huurders neemt veel sterker toe en neigt stilaan naar het aantal beschikbare sociale woningen.

We kijken ook naar het procentueel aandeel van de sociale huisvesting en de kandidaat-huurders ten opzichte van het aantal private huishoudens in Limburg. De evolutie van die cijfers ligt uiteraard in dezelfde lijn.
In heel de provincie is er in 2022 sociale huisvesting voor 6,2% van de gezinnen. Dat cijfer is licht gestegen sinds 2013, toen er slechts voor 5,8% van de huishoudens sociale huisvesting was. Ook in 2022 staat 5,7% van de huishoudens op een wachtlijst voor een sociale woning. Dat is beduidend meer dan in 2013 (3,9%).
 

Genk scoort hoogst wat sociale huisvesting en kandidaat-huurders betreft


In Genk is er in 2022 voor 13,0% van de gezinnen sociale huisvesting. De centrumstad scoort daarmee als enige veel hoger dan Limburg. Maasmechelen (9,6%), Maaseik (8,7%), Dilsen-Stokkem (8,2%), Sint-Truiden (8,1%) en Kinrooi (7,7%) scoren hoger dan de provincie.
Opvallend is dat Kinrooi als enige gemeente met een groter aanbod van sociale huisvesting een lager aandeel kandidaat-huurders heeft.

Ook in Genk staat 9,3% van de gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning, opnieuw veel meer dan in heel Limburg. Ook Sint-Truiden (8,9%) scoort veel hoger dan de provincie, terwijl Leopoldsburg (7,9%), Maasmechelen (7,6%), Hasselt (7,2%), Heusden-Zolder (7,2%) en Houthalen-Helchteren (7,0%) procentueel meer kandidaat-huurders hebben dan de provincie.
Opvallend is dat Leopoldsburg, Hasselt, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren geconfronteerd worden met een hoog percentage kandidaat-huurders, terwijl zij maar een gemiddeld aanbod van sociale huisvesting hebben op hun grondgebied.
 

Check het cijfer van de week in de databank