Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Aantal ingeschreven personenwagens (inclusief bedrijfswagens) gestegen

door Koen Snyers

Hoe zit het met de evolutie van het aantal ingeschreven personenwagens in Limburg? We kijken naar die evolutie in absolute cijfers én per honderd huishoudens.

2 juli 2021

Personenwagens inclusief bedrijfswagens

De statistiek van het aantal ingeschreven personenwagens omvat zowel de personenwagens ingeschreven op naam van particulieren als voertuigen ingeschreven op naam van een leasingmaatschappij. Bij de interpretatie van deze statistiek moet dan ook rekening worden gehouden met het feit dat voertuigen op naam van een leasingmaatschappij (o.a. bedrijfswagens) geregistreerd worden op het adres van de (hoofd)zetel van de maatschappij. Dit kan voor sommige gemeenten/provincies hoge cijfers opleveren.

Limburg telt meer ingeschreven personenwagens per honderd huishoudens dan Vlaanderen

Tussen 2009 en 2019 steeg het aantal ingeschreven personenwagens (inclusief bedrijfswagens) in Limburg van 422.071 tot 480.206. Dat is een stijging met 13,8%, op Vlaams-Brabant na (+27,4%) de hoogste stijging van alle Vlaamse provincies. In heel Vlaanderen steeg het aantal ingeschreven personenwagens in dezelfde periode met 15,6%.

In dezelfde periode steeg het aantal ingeschreven personenwagens per honderd huishoudens in Limburg van 127,4 tot 131,9. Alleen Vlaams-Brabant, waar in de rand rond Brussel trouwens heel veel leasingmaatschappijen gevestigd zijn, zit daarboven, met een evolutie van 140,2 naar 166,2. In heel Vlaanderen ging het aantal ingeschreven personenwagens per honderd huishoudens van 118,5 naar 127,0.

Grote verschillen tussen gemeenten onderling

Kijken we naar de Limburgse gemeenten, dan stellen we grote verschillen vast. In 2019 was het aantal ingeschreven personenwagens per honderd huishoudens veel hoger dan gemiddeld in Tongeren (143,7) en Oudsbergen (141,9). Veel lager dan gemiddeld was dit aantal in Hasselt (118,3), Leopoldsburg (121,8) en Sint-Truiden (122,0).

Check het cijfer van de week in de databank