Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFERDOSSIER // Synthesemaat met ruime set van indicatoren geeft zicht op armoede

door Koen Snyers

Op 17 oktober is er de jaarlijkse werelddag van verzet tegen armoede. Daarom focussen we in een nieuw cijferdossier op de armoedesituatie in Limburg en in de Limburgse gemeenten. We doen dat met behulp van een synthesemaat voor armoede op basis van vijfentwintig indicatoren.

16 oktober 2020

Naar een synthesemaat voor armoede

Vaak wordt er gekeken naar aparte indicatoren om de aanwezigheid van armoede onder de bevolking te belichten. Een overkoepelende maat ontbreekt. Omdat armoede meer is dan een gebrek aan inkomen en in feite verwijst naar uitsluiting op meerdere levensdomeinen tegelijk, construeerden we een synthesemaat die vijfentwintig armoede-indicatoren bundelt. In de synthesemaat kijken we naar de relatieve aanwezigheid van groepen mensen die maatschappelijk gezien kwetsbaar kunnen zijn op vijf domeinen: inkomen, arbeid, gezin, wonen en onderwijs.

Genk, Maasmechelen, Tongeren en Sint-Truiden zijn gemeenten met grootste armoedeproblematiek

In de Vlaamse context scoort Limburg samen met Oost- en West-Vlaanderen gemiddeld qua armoedeproblematiek, terwijl Antwerpen met een grotere armoedeproblematiek worstelt.

In de Limburgse context zijn er vier gemeenten waar de armoedeproblematiek groter is dan in de hele provincie. In eerste instantie gaat het om Genk en Maasmechelen, die globaal negatiever scoren dan Limburg maar ook negatief scoren voor respectievelijk vijf en vier domeinen. Tongeren en Sint-Truiden scoren globaal ook negatiever dan Limburg, maar daar is de score negatief voor respectievelijk drie en twee domeinen.
Ook Leopoldsburg en Hasselt springen in het oog: globaal scoren ze gemiddeld, maar hun score valt wel negatiever uit dan Limburg voor drie domeinen.

Raadpleeg het cijferdossier online

Je kan dit cijferdossier downloaden via de pagina Dossiers. Wil je verder kijken welke cijfers en statistieken er allemaal beschikbaar zijn over het thema armoede op Limburg in cijfers? Dat kan door naar de homepagina van limburg.incijfers.be te surfen en daar voor het thema welvaart & armoede te kiezen, of op de homepagina rechtsboven verder te klikken naar de databank en daar verder te navigeren in het thema.

Meer weten?

Heb je vragen bij dit cijferdossier? Heb je vragen over Limburg in cijfers? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.