Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFERDOSSIER // Een maatschappelijke blik op de situatie in Limburg op basis van kerncijfers

door Koen Snyers

In een uitgebreid cijferdossier werpt de dienst Data & Analyse een blik op de maatschappelijke situatie in Limburg met behulp van kerncijfers, die vanuit een visie samengebracht worden in verschillende synthesematen. De synthesematen laten toe een globaal en samenvattend beeld te schetsen, de aparte indicatoren helpen ons in te zoomen op details.


19 april 2019

Tien hoofdstukken

Het cijferdossier werpt een blik op de maatschappelijke situatie in Limburg in tien hoofdstukken. Om te beginnen kijken we naar het leeftijdsprofiel (01) en de diversiteit van de bevolking (02). De situatie op het vlak van armoede (03) bekijken we op basis van een synthesemaat voor vijf levensdomeinen. Omdat armoede meer is dan een gebrek aan inkomen en in feite verwijst naar uitsluiting op meerdere levensdomeinen tegelijk, construeerden we een synthesemaat die een ruime set van indicatoren in vijf dimensies bundelt. In deze armoedemaat kijken we naar de relatieve aanwezigheid van groepen mensen voor wie volgende sociale grondrechten in het gedrang komen: het recht op inkomen (04), op arbeid (05), op gezin (06), op wonen (07) en op onderwijs (08). Met een blik op de criminaliteit (09) en de verkeersveiligheid (10) sluiten we dit cijferdossier af.

Raadpleeg het cijferdossier online

Je kan dit cijferdossier downloaden via de pagina Dossiers. Wil je kijken welke cijfers en statistieken er nog meer beschikbaar zijn op Limburg in cijfers? Dat kan via limburg.incijfers.be.

Meer weten?

Heb je vragen bij dit cijferdossier? Heb je vragen over Limburg in cijfers? Stuur dan een e-mail naar dataenanalyse@limburg.be of neem contact op via 011 23 72 35.