Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Minder snelle stijging van de kansarmoede-index in Limburg

door Koen Snyers

Hoe evolueerde de kansarmoede-index van Kind & Gezin het voorbije decennium in Limburg? En hoe is de situatie voor het meetjaar 2019 in de Limburgse gemeenten?

26 februari 2021

De kansarmoede-index?

Kind & Gezin spreekt over de kansarmoede-index op basis van de geboorten. Een geboorte wordt daarbij als een geboorte in een kansarm gezin beschouwd als een gezin op minstens drie van volgende zes criteria scoort: het maandinkomen van het gezin, de arbeidssituatie van de ouders, de opleiding van de ouders, de huisvestingssituatie, de ontwikkeling van de kinderen en de gezondheid. Kind & Gezin registreert dit voor elke geboorte. 

Het cijfer van elk meetjaar wordt berekend als een driejarig gemiddelde van de voorbije drie jaren en als het percentage kansarme geboorten t.o.v. het aantal geboorten.

Ongeveer één op de zeven Limburgse geboorten is kansarm

Het voorbije decennium steeg het percentage kansarme geboorten in Limburg van 9,7% in 2009 tot 14,3% in 2019. Dat is ongeveer één op de zeven geboorten en het is een stijging met 4,6 procentpunten. Deze stijging is minder sterk dan die in heel Vlaanderen, waar het percentage kansarme geboorten in dezelfde periode steeg met 5,8 procentpunten, van 8,2% tot 14,0%.

De kansarmoede-index in Limburg was in 2019 nog steeds wat hoger dan die in heel Vlaanderen, maar een decennium eerder was de kloof tussen Limburg en Vlaanderen nog veel groter. In Limburg steeg de kansarmoede-index dus minder sterk dan in heel Vlaanderen.

Genk en Maasmechelen zijn de uitschieters

In 2019 was de kansarmoede-index in Maasmechelen (27,1%) en Genk (24,2%) veel hoger dan gemiddeld in Limburg, met in beide gemeenten meer dan één op de vier kansarme geboorten. Ook in Heusden-Zolder (21,0%) en Leopoldsburg (18,8%) lag het percentage kansarme geboorten nog hoger dan gemiddeld.

In het kleine Herstappe (0,0%), Oudsbergen (3,1%), Diepenbeek (4,0%), Zonhoven (5,0%) en Riemst (5,1%) was de situatie in 2019 het gunstigst. Daar lag het percentage kansarme geboorten veel lager dan gemiddeld in heel Limburg.

Check het cijfer van de week in de databank