Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // In Limburg was op 18 april 72,2% van de handelspanden gesloten wegens de Covid-19-maatregelen

door Koen Snyers

Hoeveel procent van de handelszaken in jouw gemeente is gesloten omwille van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus? We brachten het in kaart in de databank. In heel Limburg ging het op 18 april om 72,2%.

28 april 2020

Hoogste sluitingspercentages in vijf gemeenten

De uitbraak van het coronavirus houdt ons al weken in de ban. Eén van de maatregelen waarmee we allemaal geconfronteerd worden, is de verplichte sluiting van heel wat handelspanden. In een eerste fase mochten bijna uitsluitend de warenhuizen en voedingswinkels open zijn. Sinds 18 april moctenen ook de tuincentra en doe-het-zelf-zaken de deuren weer openen.
Interessant om weten is dan ook hoeveel procent van de handelspanden gesloten moeten zijn wegens de Covid-19-maatregelen. We brachten het in kaart in de databank en passen het aan, rekening houdend met de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van België.

In Limburg moest 72,2% van de handelszaken gesloten zijn volgens de sinds 18 april geldende Covid-19-maatregelen. Dat is het hoogste percentage van alle Vlaamse provincies. In heel Vlaanderen ging het om 70,7%. Binnen Limburg waren Genk (77,6%), Hasselt (77,0%), Maasmechelen (76,7%), Sint-Truiden (74,3%) en Lommel (74,2%) de vijf gemeenten met een hoger sluitingspercentage dan heel Limburg. Gemeenten met een sluitingspercentage lager dan 65,0% waren, naast het kleine Herstappe (50,0%), Nieuwerkerken (60,6%), Kortessem (62,6%), Zutendaal (62,9%), Kinrooi (63,2%) en Gingelom (63,6%).

Raadpleeg de cijfers in het dashboard detailhandel

Klik op de startpagina van limburg.incijfers.be op de themategel detailhandel, dan kan je in het dashboard detailhandel bovenaan selecteren voor welke provincie of gemeente je de cijfers wil raadplegen. Je vindt er voor het geselecteerde gebied het aantal handelspanden dat open mag zijn of gesloten moet zijn, net als het percentage open of gesloten handelspanden t.o.v. het totaal aantal handelspanden in dat gebied. Via dit dashboard vind je telkens de meest actuele stand van zaken volgens de op dat ogenblik geldende Covid-19-maatregelen.

Check het cijfer van de week in de databank