Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Hoe zit het met de dekkingsgraad van kankerscreenings in Limburg?

door Koen Snyers

Het staat buiten kijf: het vroeg detecteren van kanker verhoogt de kans op genezing en vermindert de impact van de nodige behandeling. Daarom gebeuren er kankerscreenings. Uit cijfers van het Centrum voor Kankeropsporing blijkt dat de dekkingsgraad bij borstkanker- en darmkankerscreening het hoogst is in Limburg en bij baarmoederhalskankerscreening het laagst.

19 maart 2021

Limburg heeft de hoogste dekkingsgraad bij borstkanker- en darmkankerscreening

De cijfers over de kankerscreenings belichten de dekkingsgraad, zijnde het percentage gescreende mensen binnen de doelgroepen van de bevolkingsonderzoeken, inclusief de mensen die een geldige reden hadden (bv. kankerdiagnose vastgesteld) om niet deel te nemen eraan.

In 2019 liet 64,7% van de 50- tot 69-jarige vrouwen in heel Vlaanderen zich screenen voor borstkanker, terwijl 64,4% van de 51- tot 74-jarige mannen en vrouwen in heel Vlaanderen zich liet screenen voor darmkanker. Limburg had voor beide screenings de hoogste dekkingsgraad van alle Vlaamse provincies: 68,1% voor borstkanker en 67,6% voor darmkanker. Vlaams-Brabant had voor beide screenings de laagste dekkingsgraad: 63,3% voor borstkanker en 59,7% voor darmkanker.

Op gemeentelijk niveau was de dekkingsgraad bij de borstkankerscreening het hoogst in Hamont-Achel (77,1%) en het laagst in Sint-Truiden (61,9%). Bij de darmkankerscreening was de dekkingsgraad het hoogst in Bocholt (73,9%) en het laagst in Voeren (55,1%).

Limburg heeft de laagste dekkingsgraad bij baarmoederhalskankerscreening

In 2019 liet 63,7% van de 25- tot 64-jarige vrouwen in heel Vlaanderen zich screenen voor baarmoederhalskanker. Voor deze kankerscreening had Limburg de laagste dekkingsgraad (61,4%), Oost-Vlaanderen de hoogste (64,9%).

Op gemeentelijk niveau was de dekkingsgraad voor baarmoederhalskanker (op het kleine Herstappe na) het hoogst in Lummen (65,2%) en het laagst in Voeren (56,2%).

Check het cijfer van de week in de databank