Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Groei van aantal laadpalen voor elektrische voertuigen in Limburg

door Koen Snyers

In 2019 telt Limburg 682 laadpalen voor elektrische voertuigen, heel wat meer dan in 2018. Hoe zijn de laadpalen gespreid over de provincie?

26 juni 2020

Bijna 700 laadpalen in Limburg

Vlaanderen bouwt een netwerk van oplaadpunten uit voor elektrische voertuigen. De netbeheerders zijn verplicht om een aantal oplaadpunten te voorzien. In 2019 zijn er in Limburg 682 laadpalen voor elektrische voertuigen. Dat zijn er 127 meer dan in 2018.

We kunnen een onderscheid maken tussen publieke, semi-publieke en private laadpalen. In 2019 zijn er 477 publieke laadpalen in Limburg. Dit zijn laadpalen die altijd en voor iedereen toegankelijk zijn en gelegen zijn langs wegen, aan openbare gebouwen of openbare parkings. Verder zijn er 164 semi-publieke laadpalen in Limburg, die beperkt toegankelijk zijn, zoals alleen tijdens de openingsuren van supermarkten of bedrijven. Van private laadpalen, alleen toegankelijk voor de eigenaar van de laadpaal, zijn er in onze provincie 26. Van 15 laadpalen is het type niet bekend.

Hasselt veruit koploper van het aantal laadpalen

Centrumstad Hasselt, ook de stad met het hoogste aantal inwoners, is met 127 laadpalen voor elektrische voertuigen veruit de koploper in Limburg. In de andere centrumstad Genk, de tweede grootste stad van de provincie, zijn er 49 laadpalen. Sint-Truiden (41), Tongeren (36), Lommel (30), Bilzen (30), Maasmechelen (28), Houthalen-Helchteren (25), Heusden-Zolder (24) en Beringen (22) vervolledigen de top tien van de gemeenten met het hoogste aantal laadpalen. Opvallend in dit lijstje: Beringen komt pas op de tiende plaats (terwijl het na Hasselt en Genk komt qua inwonersaantal) en Tongeren staat knap vierde (terwijl het slechts op de elfde plaats staat qua inwonersaantal).

In totaal acht gemeenten tellen vijf of minder laadpalen: Nieuwerkerken en Bocholt (5), Zutendaal, Hechtel-Eksel, Gingelom en As (4), Wellen en Herstappe (2).

Check het cijfer van de week in de databank