Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Genk, Hasselt en Leopoldsburg hebben de hoogste bebouwingsgraad

door Koen Snyers

Hoeveel procent van de totale oppervlakte in Limburg en de Limburgse gemeenten wordt er ingenomen door gebouwen? Dat leren ons de cijfers van de bebouwingsgraad.

7 januari 2021

Limburg heeft de laagste bebouwingsgraad van Vlaanderen

De cijfers van de bebouwingsgraad zijn gebaseerd op een analyse van het Grootschalig Referentiebestand (GRB). Deze cijfers geven zicht op het procentueel aandeel van de ruimte, ingenomen door gebouwen, zonder rekening te houden met de functie van die gebouwen.

In Limburg evolueerde de bebouwingsgraad tussen 2014 en 2020 van 3,7% naar 4,1%. Daarmee heeft onze provincie de laagste bebouwingsgraad van Vlaanderen. In heel Vlaanderen steeg de bebouwingsgraad van 4,8% naar 5,2%. De bebouwingsgraad is het hoogst in de provincie Antwerpen, waar hij steeg van 5,8% naar 6,3%.

Waar in Limburg is de bebouwingsgraad het hoogst en het laagst?

Kijken we naar de situatie in 2020, dan zien we dat de bebouwingsgraad veel hoger dan gemiddeld is in de centrumsteden Genk (8,4%) en Hasselt (7,0%), plus in Leopoldsburg (6,7%). In Heusden-Zolder (6,1%), Beringen (5,7%), Zonhoven (5,6%), Alken (5,3%) en Pelt (5,1) is de bebouwingsgraad hoger dan in heel Limburg.

In de gemeenten Voeren (1,2%), Gingelom (1,7%), Heers (1,7%) en Hechtel-Eksel (1,9%) zit de bebouwingsgraad in 2020 onder de 2%. Dat is veel lager dan in heel Limburg.

Check het cijfer van de week in de databank