Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // Gemiddelde leeftijd van Limburgse bevolking sterk gestegen

door Koen Snyers

Een nieuwe indicator in de databank is de gemiddelde leeftijd van de bevolking. Die is in Limburg tussen 1990 en 2020 veel sterker gestegen dan in heel Vlaanderen.

12 maart 2021

Sinds 2015 is de gemiddelde leeftijd van de Limburgse bevolking hoger dan die van de hele Vlaamse bevolking

Meestal wordt er naar de leeftijd van de bevolking gekeken op basis van leeftijdscategorieën. Een andere manier om ernaar te kijken, is de gemiddelde leeftijd van de bevolking. Die indicator is nieuw in de databank.

Tussen 1990 en 2020 steeg de gemiddelde leeftijd van de bevolking het sterkst van alle Vlaamse provincies in Limburg: van 34,9 jaar naar 43,0 jaar. In 1990 hinkte Limburg ongeveer drie leeftijdsjaren achterop vergeleken met de vier andere Vlaamse provincies. De gemiddelde leeftijd ging dan gestaag omhoog en sinds 2015 is de gemiddelde leeftijd in Limburg hoger dan in heel Vlaanderen. Alleen West-Vlaanderen scoort nog hoger. In 2020 is de gemiddelde leeftijd in Limburg 43,0 jaar, in heel Vlaanderen 42,3 jaar en in West-Vlaanderen 44,1 jaar.

Gewijzigde geografische spreiding van gemeenten met een hoge gemiddelde leeftijd

In 1990 was de gemiddelde leeftijd van de bevolking (veel) hoger dan gemiddeld in de grote meerderheid van de Zuid-Limburgse gemeenten (Gingelom, Heers, Borgloon, Tongeren, Sint-Truiden, Herstappe, Voeren, Riemst, Nieuwerkerken en Wellen) plus in Halen, Hasselt en Leopoldsburg.
In 2020 is dit beeld toch wel wat gewijzigd. Er zijn dan wat minder Zuid-Limburgse gemeenten die erbovenuit springen (Herstappe, Sint-Truiden, Tongeren, Wellen, Borgloon, Alken, Voeren en Hoeselt) en daarnaast meer andere gemeenten (verspreid over de provincie) met een hogere gemiddelde leeftijd (Lanaken, Zutendaal, Hamont-Achel, Hasselt, Halen, Maaseik, Kinrooi en Lummen).

De top vijf van de gemeenten met de laagste gemiddelde leeftijd in 2020 bestaat uit Beringen, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen, Heusden-Zolder en Leopoldsburg. In 1990 waren dat twee dezelfde gemeenten (Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder) en drie andere gemeenten (Oudsbergen, Zutendaal en Peer).

Check het cijfer van de week in de databank