Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // De bebouwingsgraad stijgt licht in Limburg

door Koen Snyers

Hoeveel procent van de totale oppervlakte in Limburg en de Limburgse gemeenten is bebouwde oppervlakte? Dat leren ons cijfers uit het Grootschalig Referentiebestand.

8 oktober 2020

Limburg ziet de bebouwingsgraad licht stijgen, ook al blijft die lager dan in Vlaanderen

Bij de berekening van de bebouwingsgraad wordt er gekeken hoeveel procent van de grondoppervlakte ingenomen wordt door gebouwen, los van de functie van die gebouwen. Tussen 2014 en 2020 evolueert de bebouwingsgraad in Limburg van 3,7% naar 4,1%, in Vlaanderen van 4,8% naar 5,2%. Een lichte stijging dus, zowel in Limburg als in heel Vlaanderen, maar in Limburg blijft de bebouwingsgraad 1,1 procentpunt lager dan in Vlaanderen.

Vooral in midden en westen van de provincie is de bebouwingsgraad het hoogst

Kijken we naar de situatie binnen Limburg, dan stellen we vast dat de bebouwingsgraad in Genk (8,4%), Hasselt (7,0%) en Leopoldsburg (6,7%) veel hoger dan gemiddeld is. In Heusden-Zolder (6,1%), Beringen (5,7%), Zonhoven (5,6%), Alken (5,3%) en Pelt (5,1%) is de bebouwingsgraad hoger dan in heel Limburg. Het gaat hier, op Pelt na, om een aaneensluitende groep van gemeenten in het midden en het westen van de provincie.
In welke gemeenten is de bebouwingsgraad het laagst? In Voeren (1,2%), Gingelom (1,7%), Heers (1,7%) en Hechtel-Eksel (1,9%) is de bebouwingsgraad veel lager dan gemiddeld. In elf andere gemeenten is de bebouwingsgraad lager dan in de hele provincie. Gemeenten met een (veel) lagere bebouwingsgraad dan Limburg zijn vooral te situeren in het noorden en het zuiden van de provincie.

Check het cijfer van de week in de databank