Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // De aankoop van groene stroom door gezinnen groeit

door Koen Snyers

Hoe zit het met de aankoop van groene stroom door gezinnen in Limburg? Tussen 2019 en 2021 stijgt zowel het aandeel van de gezinnen met een contract groene stroom als het aandeel van het volume van groene stroom sterk.

27 oktober 2022
 

Ongeveer drie op de vijf gezinnen heeft een contract groene stroom


Tussen 2019 en 2021 stijgt het percentage Limburgse gezinnen met een contract groene stroom van 52,3% naar 60,1%. Daarmee heeft nu ongeveer drie op de vijf Limburgse gezinnen een contract groene stroom. In heel Vlaanderen stijgt het percentage gezinnen met een contract groene stroom van 53,5% naar 59,9%.

Het percentage gezinnen met een contract groene stroom is veel hoger dan gemiddeld in Bree (63,4%), Zonhoven (63,2%) en Hamont-Achel (63,0%). Hoger dan gemiddeld is dit percentage in As (62,4%), Pelt, Lanaken, Leopoldsburg, Heers, Lommel, Borgloon, Bocholt en het kleine Herstappe (61,3%). Op Lanaken, Borgloon, Heers en het kleine Herstappe na zijn dit allemaal gemeenten uit de noordelijke helft van de provincie.

Aan de andere kant is het percentage gezinnen met een contract groene stroom veel lager dan gemiddeld in Voeren (50,2%), Genk (56,4%) en Nieuwerkerken (56,5%), en lager dan gemiddeld in Gingelom (58,7%), Houthalen-Helchteren, Beringen, Maaseik, Halen, Kinrooi, Heusden-Zolder en Herk-de-Stad (59,2%).
 

Ruim 60% van het stroomvolume van gezinnen is groene stroom


Ook tussen 2019 en 2021 zien we een nog sterkere toename van het percentage van het volume groene stroom t.o.v. het totale stroomvolume van Limburgse gezinnen: een groei van ruim de helft (50,9%) naar 60,7%. In heel Vlaanderen gaat het van 52,3% naar 60,2%.

Het percentage van het volume groene stroom t.o.v. het totale stroomvolume van gezinnen is veel hoger dan gemiddeld in Zonhoven (65,2%) en As (64,7%). Hoger dan gemiddeld is dit percentage in Hamont-Achel (63,7%), Pelt, Leopoldsburg, het kleine Herstappe, Lommel, Bree, Heers, Bocholt, Dilsen-Stokkem, Hechtel-Eksel, Maasmechelen, Wellen, Bilzen, Kinrooi en Peer (61,9%). Op Maasmechelen, Bilzen, Wellen, Heers en het kleine Herstappe na zijn dit allemaal gemeenten uit de noordelijke helft van de provincie.

Aan de andere kant van het spectrum is het volume groene stroom procentueel veel lager dan gemiddeld bij gezinnen uit Voeren (51,7%), Genk (55,0%) en Borgloon (56,7%), en lager dan gemiddeld bij gezinnen uit Halen (58,3%) en Gingelom (59,3%).

Opvallend is om te beginnen Kinrooi, met een hoger percentage volume groene stroom bij gezinnen, terwijl het aandeel gezinnen met een contract groene stroom er lager is. Ook Borgloon valt op, maar dan in omgekeerde richting: een veel lager percentage volume groene stroom, terwijl het aandeel gezinnen met een contract groene stroom er hoger is.
 

Check het cijfer van de week in de databank