Een ogenblik geduld a.u.b.

CIJFER VAN DE WEEK // 3,8% van de Limburgse gezinnen is een eenoudergezin

door Koen Snyers

In 2019 is 3,8% van de Limburgse huishoudens een eenoudergezin met minstens één minderjarig kind. Hoe zit dat in de Limburgse gemeenten?

24 januari 2020

Het percentage eenoudergezinnen steeg licht

Tussen 2000 en 2019 steeg het percentage eenoudergezinnen met minstens één minderjarig kind in Limburg licht, van 3,4% naar 3,8%. Die stijging is iets minder sterk dan in Vlaanderen (van 3,6% naar 4,1%). Dat er steeds meer eenoudergezinnen met minderjarige kinderen zijn, is één van de verschijningsvormen van de trend naar gezinsverdunning.

As telt het hoogste percentage eenoudergezinnen

Van alle Limburgse gemeenten telt As in 2019 het hoogste percentage eenoudergezinnen met minstens één minderjarig kind (4,3%), op de voet gevolgd door Maasmechelen en Dilsen-Stokkem (beide 4,2%), Zonhoven, Leopoldsburg, Genk, Tongeren en Houthalen-Helchteren (allemaal 4,1%) plus Lanaken (4,0%).

Aan de andere kant is het percentage eenoudergezinnen het laagst in Kinrooi (2,8%). Ook in Lummen, Pelt en Herk-de-Stad (alledrie 3,1%), Halen (3,2%) plus Peer en Borgloon (allebei 3,3%) zijn er verhoudingsgewijs beduidend minder eenoudergezinnen dan in heel Limburg.

Check het cijfer van de week in de databank